League

Začetki Ženske EXTRA LIGE

Mednarodna ženska košarkarska liga je svoje delovanje aktivno pričela leta 2016. Pobudnica projekta je bila Rošić Ključanin Elvira, ki je posledično ukinitve druge zvezne slovenske lige za ženske,katero je ukinila sama krovna organizacij Košarkarska zveza Slovenije, k ideji pritegnila vse klube, kateri so ostali brez tekmovanj.

Na pobudo Rošić Ključanin Elvira si je najprej nekaj par intuziastov iz Slovenije v začetku leta 2016 zadalo za cilj igranja v ligi, ki bo prijazna do klubov. Po nekaj sestankih v Sloveniji, smo se odločili, da povabimo k sodelovanju še klube iz sosednjih držav.

Veliko vlogo sta tu odigrala Sead Rošić.podpredsednik ŽKD LEDITA in Miha Bučalič,predsednik ŠD Felix Zasavje, ki sta marljivo potovala po državah in vabila klube k sodelovanju.Tako so že v “porodni” sezoni ligo sestavljali klubi iz Avstrije, Hrvaške in Slovenije. Ligo je sestavljalo 8 klubov, igrali smo vsak z vsakim doma in v gosteh.

Sredi lige smo organizirali All Stars tekmo n akaterem smo imeli selekcije u-13, u-15 in članice. Na koncu sezone pa še zaključni turnir najboljših štirh ekip sezone. Sodelujoče ekipe prve sezone so bile: KOŠ CELOVEC, ŽKK VINDI VARAŽDIN, ŽKK POMURJE, ŽKK KRKA NOVO MESTO, KK ŽIRI, ŠD FELIX ZASAVJE, ŽKK KRANJSKA GORA-JESENICE in ŽKD LEDITA iz Domžal.

Z odzivom okolice in medijev v vseh treh držav smo bili več kot zadovoljni.To je bila izredna izkušnja za vse sodelujoče. Naj poudarim, da je liga namenjena razvoju mladih in neizkušenih igralk, ki na svoji poti potrebujejo konkurenčne tekme, na katerih lahko razvijajo svoje košarkarsko znanje.

V drugi sezoni smo ligo razširili na število 10. Tako je liga časovno daljša – traja od oktobra do maja, ima več tekem in večje število udeležinih igralk, katere s številčnejšimi tekmami kalijo svojo košarkarsko pot. V sezoni 2017/2018 tako sodelujejo ekipe ŽKK VINDI VARAŽDIN, ŽKK RADOST ČAKOVEC, ŽKK POMURJE, ŽKK KRKA NOVO MESTO, KK ŽIRI, ŠD FELIX ZASAVJE, ŽKK KRANJSKA GORA-JESENICE , ŠD KŠ KOPER in ŽKD LEDITA iz Domžal.

Cilji in vizija

V naslednji sezonah bomo ligo širili, že zdaj je interes za sodelovanje velik. Nove ekipe bomo iskali v Italiji, Madžarski in Hrvaški. Želja je da se liga igra v petih državah s tem bi pridobili na še večji prepoznavnosti. To je kratkoročni cilj. Dolgoročno si želimo, da bi se liga odvijala tudi mlajših kategorijah.